În contextul evenimentelor din ultimele săptămânii, alegerea temei dezbaterii lunii ianuarie s-a dovedit a fi extrem de inspirată, mass-media făcându-și simțită influența vis a vis de ultimele întâmplări ale vieții sociale românești.
În fața unei audiențe dinamice și dezghețate (în ciuda orelor înaintate și a începutului de sesiune), Cătălin Pah – realizator tv Antena 1 Cluj – a oferit un insight onest și folositor celor interesați de o mai bună înțelegere a fenomenului mediatic, ce e nevoie pentru a fi un jurnalist competent și de încredere, cum să filtrezi informația oferită de multitudinea de ziare, reviste, posturi tv sau radio.
Discuția a alunecat spre consumerismul societății în care trăim (justificându-se astfel ponderea pe piață a posturilor comerciale oferind programe ușoare și insipide), Cătălin insistând asupra faptului că fiecare consumator deține în fond libertatea de a alege ceea ce i se potrivește ca nevoi și personalitate.
Totodată, s-a subliniat responsabilitatea comună pe care atât media, cât și instituțiile sau persoanele publice o au în ceea ce privește difuzarea unor informații eronate în presă, fiind de dorit ca ambele părți să urmărească respectarea adevărului și nu deformarea acestuia din varii motive.
Prelucrarea chestionarelor aplicate la începutul dezbaterii a confirmat opinia audienței vis a vis de tema dezbătută. Astfel, internetul este folosit ca sursă de informare de mai bine de 77% dintre respondenți, urmat la mare distanță de televiziuni, presă sau radio. În ceea ce privește posturile de știri urmărite, primele 3 posturi preferate au fost Antena 3, Realitatea TV și TVR Info. 95% dintre respondenți au mărturisit că percep mass-media ca o sursă de manipulare a opiniei publice.
În speranța că această întâlnire a fost instructivă în interpretarea și înțelegerea mass-mediei românești, vă așteptăm luna viitoare la o nouă dezbatere. Până atunci, Progress Foundation și ASSI să doresc spor în toate și examene ușoare.
Eugenia Mureșan