duminică, 22 ianuarie 2012

Media vs. Realitate 17 ianuarie 2012






În contextul evenimentelor din ultimele săptămânii, alegerea temei dezbaterii lunii ianuarie s-a dovedit a fi extrem de inspirată, mass-media făcându-și simțită influența vis a vis de ultimele întâmplări ale vieții sociale românești.

În fața unei audiențe dinamice și dezghețate (în ciuda orelor înaintate și a începutului de sesiune), Cătălin Pah – realizator tv Antena 1 Cluj – a oferit un insight onest și folositor celor interesați de o mai bună înțelegere a fenomenului mediatic, ce e nevoie pentru a fi un jurnalist competent și de încredere, cum să filtrezi informația oferită de multitudinea de ziare, reviste, posturi tv sau radio.

Discuția a alunecat spre consumerismul societății în care trăim (justificându-se astfel ponderea pe piață a posturilor comerciale oferind programe ușoare și insipide), Cătălin insistând asupra faptului că fiecare consumator deține în fond libertatea de a alege ceea ce i se potrivește ca nevoi și personalitate.

Totodată, s-a subliniat responsabilitatea comună pe care atât media, cât și instituțiile sau persoanele publice o au în ceea ce privește difuzarea unor informații eronate în presă, fiind de dorit ca ambele părți să urmărească respectarea adevărului și nu deformarea acestuia din varii motive.

Prelucrarea chestionarelor aplicate la începutul dezbaterii a confirmat opinia audienței vis a vis de tema dezbătută. Astfel, internetul este folosit ca sursă de informare de mai bine de 77% dintre respondenți, urmat la mare distanță de televiziuni, presă sau radio. În ceea ce privește posturile de știri urmărite, primele 3 posturi preferate au fost Antena 3, Realitatea TV și TVR Info. 95% dintre respondenți au mărturisit că percep mass-media ca o sursă de manipulare a opiniei publice.

În speranța că această întâlnire a fost instructivă în interpretarea și înțelegerea mass-mediei românești, vă așteptăm luna viitoare la o nouă dezbatere. Până atunci, Progress Foundation și ASSI să doresc spor în toate și examene ușoare.

Eugenia Mureșan

miercuri, 4 ianuarie 2012

Fii voluntar! Implică-te!




PROGRESS FOUNDATION, în parteneriat cu ASSI (Asociația Studenților în Studii Internaționale Cluj Napoca) a organizat în data de 8 decembrie 2011 dezbaterea Fii voluntar! Implică-te!, urmărind a sensibiliza studenții clujeni asupra nevoii îmbrățișării unei atitudini active în rezolvarea problemelor comunității din care fac parte. Ne-am bucurat de participarea unui grup entuziast de tineri, marea majoritate fiind deja angrenați în diverse organizații de profil, întâlnirea fiind organizată în contextul anului 2011 ca an internațional al voluntariatului, 5 decembrie fiind Ziua Internațională a Voluntarilor.

Ca speaker, nu mi-am dorit a realiza o prezentare în cifre a ceea ce voluntariatul reprezintă, ci mai degrabă să demitizez o lume ce în continuare pare ruptă din filme și despre care se zvonesște că ar fi teribil de birocratică. Perfect adevărate ambele afirmații, acțiunile de voluntariat rămân în continuare apanajul civilizațiilor vestice în timp ce încercările de mobilizare a comunităților noastre se lovesc inevitabil de dificultăți adeseori nejustificate. Cu toate acestea, proiectele PROGRESS FOUNDATION dovedesc faptul că o suficientă determinare și dăruire (nu neapărat în această ordine) reușesc a face diferența pentru cei mai puțin norocoși.

În cei aproape 9 ani de colaborare cu PF am participat la renovare de școli, grădinițe și azile de bătrâni, acțiuni de ecologizare, campanii de strângeri de fonduri sau proiecte pe drepturile femeilor. Unul dintre mesajele cheie ale prezentării mele a vizat procesul de dezvoltare personală ”suferit” de orice voluntar sau project manager nevoit să gestioneze situații noi sau să interacționeze cu oameni provenind din culturi și medii sociale diferite. Oricât de egoist ar suna, fiecare proiect realizat reprezintă și o șansă de a deveni mai buni, ideea ce a fost susținută și de Laura Ordog, voluntar cu ștate vechi ce ne-a împărtășit din experiența ei alături de Asociația Happy Smile Bistrița.

Mai mult decât atât, am încercat să atrag atenția asupra faptului că un centru universitar precum Cluj-Napoca reprezintă o sursă inepuizabilă de oportunități, existând opțiuni pe gusturile fiecăruia, de la organizarea unor evenimente cultural-artistice până la implicarea în campanii de informare medicală.

Per ansamblu, am fost plăcut impresionată de interesul studenților clujeni, deși orele evenimentului erau târzii. Vreau să cred că într-o zi nu prea îndepărtată vom lăsa la o parte indiferența și ne vom asuma responsabiliățile ce ne revin ca membrii ai unei societăți moderne. Ca organizatori, ne propunem ca împreună cu ASSI să continuăm seria de dezbateri lunare pe diverse teme de interes pentru tineri. Țineți aproape.


Eugenia Mureșan

board member PROGRESS FOUNDATION