marți, 19 iunie 2012

Preluare din ziarul Rasunetul Bistrita: Voluntariat 10+

În a doua parte a lunii mai Fundaţia Progress din Bistriţa a marcat un deceniu de activitate, pusă în slujba unor comunităţi din municipiu şi din judeţ. Fundaţia Progress a fost înfiinţată la sfârşitul lunii februarie 2002. Preşedintele Fundaţiei şi membrii fondatori au pus bazele acestei organizaţii iniţial pentru a contribui la îmbunătăţirea serviciilor comunitare oferite cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud (şi mai apoi din alte localităţi ale României) şi pentru a returna societăţii o parte din experienţa acumulată, sub forma asistenţei pe care organizaţia îşi propune să o ofere persoanelor vulnerabile din punct de vedere social şi economic.
În timp, Fundaţiei Progress i-a fost recunoscut meritul de promotor al incluziunii sociale a comunităţii de ţigani/rromi, iar proiectul de dezvoltare comunitară al Fundaţiei de la Bărbuleşti (judeţul Ialomiţa) a fost declarat "best practice" în România de către UNICEF în anul 2006.
Fundaţia Progress a fost, de asemenea, un partener privilegiat al programului european al organizaţiei "The Prince's Trust" (cea mai mare organizaţie de tineret şi voluntariat din Marea Britanie, aflată sub înaltul patronaj al Prinţului Charles) dar şi a unor serii de alte organizaţii din Marea Britanie (RV Projects), Polonia, Germania sau Statele Unite (IREX).
Rezultatele de până în prezent ale Fundaţiei Progress se datorează în mare măsură angajaţilor, voluntarilor şi partenerilor organizaţiei. Mariana Sterea şi Gabriela Ioniţă din Bărbuleşti (Ialomiţa), Alina Tomi, Sergiu Lehaci, Eugenia Mureşan, Smaranda Mureşan, Cristina Hangea, Toader Hangea, Iulia Cihărean sunt doar pe câţiva dintre ei care ne-au fost aproape. Ne-au susţinut HMA Robin Barnett, fostul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Dr. Brede Kristensen – Fundaţia Transforma (Olanda), Scott Andersen (IREX România), Zaharia Horga (ANDPRZM - Rodna) şi mulţi alţi antreprenori locali şi beneficiari din oraşul Bistriţa.
Datorită expertizei acumulate, Fundaţia Progress a devenit şi consultant în diverse proiecte de dezvoltare având ca clienţi: Primăria Slobozia şi Serviciul de asistenţă socială al Primăriei Baia Mare.
De asemenea, în anul 2007 Fundaţia Progress a facilitat participarea unor membri ai altor ONG-uri Bistriţene la un eveniment de dezvoltare profesională în Malta.
Fundaţia Progress este un actor civic responsabil al oraşului Bistriţa. Estimăm că în 10 ani de activitate, investiţiile aduse de proiectele fundaţiei în comunitatea locală se cifrează la peste 200.000 Euro.
Trebuie remarcat faptul că activităţile de voluntariat au continuat chiar în cursul acestei luni, în perioada 13 – 19 iunie, în cadrul programului „Voluntari grădinari pentru grădiniţe” când tineri englezi şi români au realizat picturi tematice pentru preşcolarii Căminului şi grădiniţei „Căsuţa cu poveşti” din Str. Zibrului. Sub îndrumarea leaderilor britanici Matt Goslin & Mandy Parker s-au exprimat artistic: Mr. Adam Hirst,Mr. Jack Middleton,Mr. Connor Haworth, Mr. Callum Traill, Miss Zara Bleeks, Gabrielle Crisp, Shannon Miller-Hamnett. Voluntarele Fundaţiei Progress, coordonate de profesoarele: Cristina Hangea şi Iulia Cihărean au fost: Diana Rus, Iulia Micheş, Luminiţa Taloş şi Timeea Muntean. Gazde extrem de atente s-au dovedit, doamnele educatoare şi personalul administrativ în frunte cu directoarea unităţii Rodica Brănişteanu.
De remarcat este faptul că, echipa mixtă englezo-română, nu doar a înfrumuseţat un spaţiu şcolar, pe care l-au dat în primire prichindeilor bistriţeni, marţi 19 iunie, ora 11,30 - la schimb cu un reuşit spectacol artistic -, ci s-a şi bucurat de mirificul peisaj de la Piatra Fântânele. Iată ce au declara-t o parte dinte voluntarii englezi de la RV Projects: Shannon Hamnett (17 ani) "Aceasta experienţă a fost diferită de tot ce am trăit până acum, m-am distrat şi a fost foarte plăcut să pictez”. Zara Bleeks (18 ani) : "Mi-a plăcut foarte mult, a fost benefic să învăţ cât de diferită este cultura aceasta de cea britanică. Mi-a plăcut că am întâlnit oameni noi şi mi-am făcut prieteni în rândul voluntarilor Fundaţiei Progress”.
Mandy Parker, team leader, a adăugat: "Într-un timp atât de scurt, membrii grupului au realizat un proiect incredibil care le va rămâne moştenire pe tot parcursul anilor de şcoală, concluzionând că, este foarte mândră de toţi tinerii”.
În cadrul programului anterior menţionat, toamna 2012 se anunţă şi mai spornică, ca urmare, 10 + are toate şansele de a consemna noi succese în colaborarea britanico-bistriţeană a voluntariatului.
Autor: Gheorghe Crisan
Articolul orginial si fotografiile aferente se gasesc la adresa: http://www.rasunetul.ro/voluntariat-10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu