luni, 19 august 2013Proiect Tineret in Actiune implementat cu succes
Ziua de 15.08.2013 a marcat finalul proiectului “Back to the roots - Inapoi la origini” finantat prin programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.1. Schimburi de tineri si implementat de Fundatia Progress in parteneriat cu organizatia Las Ninas del Tul din Granada Spania. Timp de opt zile, in perioada 7-15 august 2013, un grup format din 9 tineri spanioli si 12 tineri romani au descoperit meseriile traditionale din zona Sangeorz Bai si din Tara Nasaudului ca mijloc de combatere a somajului. In acest scop, au efectuat vizite la Muzeul Etnografic Gheorghe Nechiti din Feldru unde au admirat sculpturile in lemn si colectia etnografica, la stana din Parva unde au ajutat ciobanii la prepararea branzei si la mulgerea animalelor, la casa mesterului popular Virginia Linul unde au observant cu cata finete si munca se realizeaza costumele populare si la Maieru in cadrul unei gospodarii unde au desfasurat activitati precum scoaterea cartofilor, cosit, strans fanul si gatit mancaruri traditionale romanesti si spaniole.
In aceste zile, tinerii nostri cu varste intre 15-30 ani invatat sa aprecieze eforturile taranului roman dar si sa creeze o punte intre traditie si modernism si sa identifice in meseriile traditionale un mijloc de trai.
Lucrand impreuna ca si un grup, participantii au devenit mai solidari si mai toleranti unii fata de ceilalti indepartand barierele sociale si discriminarea si s-au familiarizat cu culturile romana si spaniola prin dezbaterile si activitatile legate de situatia tinerilor in aceste doua tari. Nu in ultimul rand, si-au dezvoltat creativitatea si spriritul antreprenorial prin identificarea meseriile traditionale promovate ca posibile idei de viitoare afaceri.
Ca si conlcuzie, consideram ca obiectivele proiectului au fost atinse, ne bucuram ca comunitatea a fost alaturi de noi in derularea acestui proiect si le multumim tuturor celor care ne-au oferit sprijin in derularea activitatilor.
                                   Fundatia Progress Bistrita.
"Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine"

Proiectul nostru a fost promovat in presa locala la : 

iar participantii au realizat un filmulet care poate fi vizionat accesand linkul:

http://www.youtube.com/watch?v=h3icqpR4oRQ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu