marți, 28 februarie 2012

Împreună pentru un început sigur, Cluj-Napoca 27-28 febr 2012

Zilele acestea am reprezentat PF (cu mândire, evident) la prima conferinţă din cadrul proiectului POSDRU "Împreună pentru un viitor sigur" realizat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad, Consiliul Metropolitan Rotherham (UK), Fundaţia Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi Asociaţia de Ajutor Familial ASISTMED.

Pe scurt, proiectul îşi propune să dezvolte un model integrat de incluziune socială şi profesională a persoanelor de etnie romă şi a persoanelor cu dizabilităţi în regiunile de dezvoltare NV şi V în perioada aprilie 2011 - martie 2014. În cifre, se urmăreşte asigurarea accesului la informare, medier şi consiliere profesională pt 3415 persoane de etnie romă şi 1585 persoane cu dizabilităţi, facilitarea accesului la programe de formare profesională pentru 900 şi informarea şi sensibilizarea unui număr de 72 de persoane din rândul managerilor publici şi privaţi/ reprezentanţi ONGuri/ angajaţi ai administraţiilor publice locale cu privire la problematica persoanelor de etnie romă şi a celor cu dizabilităţi.

Feedbackul subiectiv al participării la această conferinţă e la fel de impresionant ca descrierea statistică a proiectului, desfăşurarea de forţe fiind una considerabilă, printre cei aproximativ 150 de participanţi regăsindu-se ONGuri, reprezentanţi ai administraţiilor locale, persoane cu dizabilităţi sau membrii ai comunităţii rome, toţi extrem de dornici să încerce a schimba starea lucrurilor din momentul de faţă. Deşi personal nu consider că "dezavantajul istoric" al etniei rome deţine o atât de mare pondere în întreţinerea stării de subdezvoltare a acestei segment populaţional, este indiscutabilă nevoia de educaţie a romilor, oferindu-li-se nu doar prestaţii sociale, ci posibilitatea dobândirii unor calificări profesionale ce să le permite o creştere reală a nivelului de trai.

În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, am fost plăcut impresionaţi în cadrul workshopului moderat de reprezentanţii comunităţii Rotherham să ascultăm poveştile unor persoane extrem de motivate care reuşesc să gestioneze diferite ateliere protejate sau centre de zi pentru aceştia. Din păcate, moderatorii britanici au fost uşor surprinşi de atitudinea generală de neputinţă şi resemnare în faţa birocraţiei şi lipsei de sprijin din partea autorităţilor locale, mesajul lor fiind unul de încurajare în tragerea la răspundere a autorităţilor ce creează legi uşor de eludat sau încurajează neaplicarea lor.

Una peste alta, "Împreună pentru un început sigur" reprezintă o iniţiavtivă ce se adresează unei probleme reale a societăţii din care facem parte, reflectând de altfel şi o mai mare implicare socială a celor "favorizaţi" în îngrijirea celor mai puţin norocoşi.

Pentru cei care nu ştiu, Fundaţia Progress a derulat un proiect comunitar la Bărbuleşti (jud. Ialomiţa), o importantă comunitate romă unde între anii 2002 şi 2007 a funcţionat un centru comunitar unde elevii erau ajutaţi în rezolvarea temelor de casă, se organizau cursuri de engleză şi calculatoare, încercându-se şi angrenarea femeilor rome în aceste ativităţi. În anul 2005, proiectul a fost de clarat cel mai bun proiect UNICEF din România, închiderea cenrului datorându-se managementului defectuos din partea autorităţilor locale.

Eugenia Mureşan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu